Hizmet Olarak Yazılım Modeli SaaS Nedir?

Hizmet Olarak Yazılım modeli Software As A Service kavramının kısaltması olan SaaS, herhangi bir yazılımın indirilmesi ve kurularak masaüstünde çalıştırılması yerine bir İnternet tarayıcısı üzerinden kullanıcıya ulaştırılmasıdır. 2006 sonrası popülerleşen bu yeni sistem, yazılım maliyetleri en aza indirmiştir. Kullanmaya ihtiyaç duyduğunuz yazılım için ayrı bir IT departmanı ve çalışma ekibi kurmanız ya da sunucu sistemleri ile uğraşmanız gerekli değildir. Bununla birlikte, aktif olarak kullandığınız yazılımlar yerine SaaS sistemindeki yazımlara geçmeniz uzun vadede önceden yapılmış maliyetleri en aza indirmenizi sağlayacaktır.
SaaS, CRM ve ERP gibi yazılımlara bulut veri tabanı üzerinden erişim imkânı sağladığından farklı bölgelerde faaliyet gösteren firmalar maliyetlerinden tasarruf edeceklerdir. Google’ ın sunduğu Google Drive, Google Dokümanlar, Gmail gibi hizmetler SaaS’ a uygun örneklerden bazılarıdır. Bu hizmetler aracılığıyla mail gönderebilir, dokümanlarınızı düzenleyebilir ve dosyalarınızı yedekleyebilirsiniz. Bu işlemleri gerçekleştirmek için yazılım bilgisine sahip olmanız gerekmez.
Hizmet Olarak Yazılım (SaaS)’ ın Şirket ve Kurumlara Sağladığı Faydalar Nelerdir?
- Yazılım güncellemesi gerektirmez.
- Lisans ve yazılım satın alma gibi maliyetler oluşturmaz.
- Sunucu maliyeti ortadan kalkar.
- Yazılımı satın almanıza gerek olmadığından kullandığınız kadar ödersiniz.
- SaaS’ web tabanlı olduğundan her an her yerde erişim sağlayabilirsiniz.
- Teknik bakım ve IT ekibi gibi ihtiyaçlar ortadan kalkar.
- Güvenlik için ek bütçe oluşturmanız gerekmez.
Bütün bunların yanında, herhangi bir arıza durumuna karşı belirli periyotlarla fiziksel sunucuların yedekleri alınır. Bulut sunucu hizmeti, birden çok bilgisayarın birbirinin kopyası olarak çalıştığı Cluster altyapısında kurgulandığı için bir problemle karşılaşıldığında hiçbir kesintiye uğramadan diğer yedekli sunuculardan biriyle devam eder.