Yapay Zekâ ve Chatbotlar

Yapılan araştırmalara göre chatbot’lar, şirketlere müşteri deneyimlerini iyileştirmeleri konusunda pek çok fayda sağlıyor. Tüketicilerin % 40’ı, ihtiyaç duydukları yardımı aldıkları sürece bir sohbet botunun veya gerçek bir insanın onlara yardım edip etmediğini umursamıyor. Gelişen teknoloji ile beraber, her geçen gün daha fazla chatbot yazılımı farklı sektörlerden işletmelere hizmet veriyor. Öte yandan, chatbot’ların, özellikle büyük şirketlerde müşteri memnuniyeti açısından yetersiz kaldığı noktalar da bulunmakta. Bu da önümüzdeki dönemde daha karmaşık problemlere cevap verebilen daha akıllı chatbot’ların geliştirilmesini zorunlu kılıyor.

 

Chatbot’ların Geleceği

24 saat boyunca hizmet verebilme, kullanıcılara anlık geri dönüşlerin yapılması ve basit soruların cevaplandırılması gibi avantajları ile chatbot’lar, işletmelerin müşteri servislerine yönelik giderlerinde, yüksek oranda tasarruf etme imkanı sağlıyor. İlerleyen yıllarda yapay zeka ve makine öğrenme algoritmalarının daha fazla kullanılmasıyla daha da akıllı hale gelmesi beklenen bu yardımcı araçlar, müşteriyi daha iyi anlama ve tıpkı bir insan gibi ihtiyaçlara cevap verme noktasında gelişimlerini sürdürdükçe, tüm şirketler tarafından daha fazla tercih edilen bir konuma gelecekler.

Yapay zekaya sahip chatbot’ların sektörler arasındaki dağılımı üzerine yapılan çalışmalarda ilk sıralarda; e-ticaret, sağlık ve telekomünikasyon bulunmakta. Bankacılık ve finans sektöründeki gelişmeler de insansız bir şekilde müşteriye hizmet verme noktasında ilerlemeye devam ediyor.

Özellikle sağlık alanında yapılacak yapay zeka geliştirmeleri, içinde bulunduğumuz salgın günlerinde bir kez daha önem kazandı. Yaşanan rahatsızlıkların kişiye özel asistanlar aracılığıyla anlık olarak takip edilmesi, yaşanabilecek risklerin önceden belirlenebilmesi ve buna yönelik tedaviler ile sağlık sektörü açısından dijital dönüşümün önümüzdeki aylarda hızlanacağı bekleniyor. Chatbot’lar burada hastalardan sağlıklı ve doğru veri toplanması açısından hayati konumda bir teknoloji olarak ön çıkıyor.

 

Kişiselleştirilmiş Botların Yaygınlaşması

Tüketicilerin chatbot kullanımı üzerine yapılan farklı bir çalışmada, chatbot’ların kullanım amacının:   

  • %37 hızlıca acil durum cevabı almak,
  • %35 var olan şikâyetin/problemin çözülmesinin istenmesi,
  • %35 detaylı cevap almaya çalışmak, 
  • %34 müşteri temsilcisine ulaşmak,
  • %33 rezervasyon yaptırmak,
  • %29 fatura ödemek, 
  • %27 satın alma gerçekleştirmek, 
  • %22 satın alma ile ilgili fikir edinmek,
  • %14 diğer sebepler olduğu sonuçları ortaya çıkmıştır.

 

Yapılan çalışmalardan da anlaşıldığı üzere chatbot’lar şirketlerin müşteri ilişkilerindeki yönetim süreçlerinde pek çok fayda sağlasa da henüz yeterli seviyede olmadığından, belirli orandaki tüketiciler hâlâ chatbot yerine bir insan ile sorununu çözmek yada bir konuşma gerçekleştirmek istiyor.

Makine öğrenmesi ile her senaryoya uygun şekilde geliştirilmesi beklenen chatbot’ların, diğer sistemlere entegre olarak kişiye özel asistanlık hizmeti vermesi ve kullanıcı ile karmaşık diyaloglara girerek duygu ve düşüncelerini sezebilmesi önümüzdeki süreçte chatbot teknolojilerinin acilen çözmesi gereken problemlerin en başında geliyor. 

Kaynak : Invespcro

 

ServisSoft

 

Buraya tıklayarak Ücretsiz Demo Talebinde bulunup Teknik Servis Takip ve Destek yazılımımızı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Sosyal Medya’da bizi takip ederek her türlü gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

 

Facebook : https://www.facebook.com/servisyazilimi/

Twitter : https://twitter.com/servissoftapp

Instagram : https://www.instagram.com/servissoft/

LinkedIn : https://tr.linkedin.com/company/servissoft—online-servis-yazılımı