DevOps Nedir? DevOps’un Avantajları Nelerdir?

DevOps, Bilgi Teknolojileri departmanı içerisinde yer alan iki temel birimin (Developers and Operations) bir arada etkili bir iletişim halinde çalışmasını amaçlayan bir bakış açısıdır. Bir DevOps modelinde geliştirme ve operasyon ekipleri birbirinden bağımsız düşünülemez.
Geliştirme ekibinde yer alan yazılım geliştirmeden sorumlu kişiler ile operasyonel süreçlerde bulunan sistem mühendisleri, güvenlik uzmanları, veritabanı yöneticileri ve bilişim ağı mühendislerinin birlikte çalışarak tek bir ekip haline geldiği bu modelde, mühendislik pratiklerinin yüksek kalitede ve daha az hata ile uygulanması amaçlanır.
DevOps Neden Önemlidir?
Dijital dönüşümün yaşamın her alanında yarattığı etkiler, işletmeleri, bu dönüşüme ayak uydurarak gerekli altyapı ve yazılım hizmetlerinin uygulanması noktasında yeni iş modelleri yaratmaya ve müşteri odaklı çözümler üretmeye mecbur bırakmıştır. Değer zincirinin lojistik, iletişim ve operasyon gibi her bir halkasında güncel değişimlerin uygulanması son derece önemlidir. Verimliliğin artması adına tasarım, üretim ve teslimat süreçlerinin otomasyon aracılığıyla dönüştürülmesinin yanı sıra, günümüz dünyasındaki şirketlerin yazılımları geliştirme ve teslim etme süreçlerini dönüştürmesi gereklidir.
İşletmelerin mevcut “Yazılım Yaşam Döngülerinin”, DevOps Modeli ile otomasyona bağlanarak pazardaki değişimlere daha hızlı yanıt vermesi mümkün olabilir. Rekabetin artarak devam ettiği günümüzde işletmeler için yeni otomasyon uygulamalarının, var olan sisteme entegre edilmesi neredeyse zorunlu hale gelmiştir.
DevOps pratiklerini uygulanması; bitmeyen projeler, hatalı ürünler, başarılı olmayan sürekli hata veren sürüm denemeleri sonucu boşa tüketilen para ve zamanın yanı sıra itibar kaybının da önüne geçerek işletmelere günümüz rekabet koşullarında büyük avantajlar sağlıyor.
DevOps’un Avantajları Nelerdir?
DevOps modelinin işletmelere sunduğu en büyük avantajlardan biri, yönetim süreçlerinin hız kazanarak değişen pazara uyumlu hâle gelmesidir. Yapılan güncellemeler ve geliştirmeler sonucunda ortaya çıkan sonuçlar ile birlikte iş akışındaki verimlilik artarak müşteri memnuniyetini sağlamak da kolaylaşacaktır. Bununla birlikte yeni özelliklerin ve hata düzeltmelerinin yayın sıklığını ve hızını artırmak mevcut rakipler karşısında da büyük bir avantaj elde edilmesini sağlayacaktır. Sürekli entegrasyon ve sürekli teslim, derlemeden dağıtıma kadar yazılım yayınlama sürecinin tamamını otomatikleştiren uygulamalardır.
Hızla birlikte, denetim ve uygunluktan ödün verilmemesi de son derece önemlidir. Otomatik uygunluk politikaları ve ayrıntılı denetimler ile birlikte güvenlikten taviz vermeden bir DevOps modeli benimsenebilir. Ayrıca altyapı değişikliklerinin ve uygulama güncellemelerinin kalitesinden emin olmak, müşteri deneyiminde olumlu sonuçlar yaratacaktır.
Öte yandan geliştiriciler ve operasyon ekipleri arasında şeffaf bir işbirliği sağlanması, beraberinde iş akışlarının birleşerek ortak sorumluluk ve sahiplenme gibi değerlerin ön plana çıkmasını sağlar. Bu ortak çalışma modeli ile iş akışındaki süreçlerden tasarruf edilerek verimsizlikler azaltılabilir.
ServisSoft
Buraya tıklayarak Ücretsiz Demo Talebinde bulunup Teknik Servis Takip ve Destek yazılımımızı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Sosyal Medya’da bizi takip ederek her türlü gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
Facebook : https://www.facebook.com/servisyazilimi/
Twitter : https://twitter.com/servissoftapp
Instagram : https://www.instagram.com/servissoft/
LinkedIn : https://tr.linkedin.com/company/servissoft—online-servis-yazılımı